- 1 filiżankę mąki gryczanej
- 2 filiżanki uprażonej i ugotowanej kaszy gryczanej (kupujemy kaszę niepaloną i sami ją prażymy przed ugotowaniem)
- 3/4 filiżanki rodzynek
- 2 łyżki stołowe mielonego imbiru
- 2 łyżeczki oleju
- 2 łyżeczki lecytyny sojowej (w kuchni wegańskiej zastępuje jajko)
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Ugotowaną kaszę mielmy w malakserze na pastę i mieszamy z mąką. W międzyczasie na małym ogniu gotujemy przez 30 minut rodzynki z imbirem.
Do ciasta dodajemy najpierw olej, lecytynę i szczyptę soli, a potem odcedzone rodzynki i dokładnie je wyrabiamy. Gdy składniki dobrze się połączą wkładamy do foremki i pieczemy 30 minut.
A mozna dac jakis inny zamiennik jajka niz lecytyna sojowa ? :)
OdpowiedzUsuńTorcik wyglada cudnie :) a ze mam make gryczana to z chęcia bym go zrobila jednak lecytyny nie posiadam :]
Witaj,
Usuńmożna spróbować zastosować siemię lniane, zmielone i z dodatkiem wody, szczegóły tutaj:
http://kuchniaweganska.over-blog.com/article-siemi-lniane-jako-substytut-jajka-55994389.html