Proso, z którego wytwarza się kaszę jaglaną ma wiele cennych właściwości, które decydują o tym, że stanowi on doskonały pokarm na dobry początek dnia.
Przede wszystkim, proso ma działanie alkalizujące - po przebudzeniu jesteśmy zwykle lekko zakwaszeni, więc proso pomoże nam się zrównoważyć. Zboże to działa moczopędnie, wzmacnia nerki i korzystnie wpływa na żołądek, śledzionę i trzustkę.Spożywanie prosa jest zalecane w stanach niedoboru płynów ustrojowych (płynów Jin, zobacz post na temat przyczyn i postępowania w stanie gorąca z niedoboru oraz przy niedoborze krwi). Kasza jaglana dostarcza wielu różnych aminokwasów oraz krzemu. Regularne spożywanie kaszy jaglanej pozwala zharmonizować trawienie; leczniczo stosuje się ją w przypadku mdłości, wymiotów oraz przy wszelkich niestrawnościach.
Do przygotowania klasycznej warzywnej jaglanki będziemy potrzebować:
- kubek wypłukanej w wodzie, odsączonej i uprażonej na suchej patelni kaszy jaglanej
- łyżkę siemienia lnianego
- pół drobno posiekanej cebuli
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 5cm kawałek pora pokrojony w talarki
- połówkę pokrojonej drobno marchewki
- olej lub oliwę
- łyżkę sosu tamari (lub pół łyżki pasty miso)
Kaszę gotujemy w 2 kubkach wody i z dodatkiem 2 cm kawałka wodorostu wakame.
Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę i podsmażamy przez 2-3 minuty czosnek, cebulę, pora i marchew, po czym warzywa wrzucamy do gotującej się kaszy jaglanej.
Posiłek jest gotowy po ok. 20 minutach. Przed podaniem doprawiamy sosem tamari lub pastą miso.
Super przepis. Moja wybredna córka je ze smakiem :) Pozdrawiam i dziękuje za inspirujące przepisy!
OdpowiedzUsuń