Składniki sałatki to jedna marchew, pietruszka, kawałek selera, ogórek kiszony, szklanka białej fasolki.
Marchew, pietruszkę i seler możemy ugotować na parze, w wodzie (i wywar zostawić do zupy np. miso), lub przyrządzić na sposób nituke.
W zależności od tego jaką metodę obróbki termicznej zastosujemy, warzywa będą miały inny smak i inne właściwości (najbardziej jang będą warzywa nituke, najbardziej jin - gotowane na parze). Fasolkę gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem wodorostu kombu. Wszystkie składniki drobno kroimy i mieszamy, doprawiamy sosem tamari (najlepiej dodać go w trakcie gotowania warzyw) albo makrobiotycznym majonezem.
Przepis na majonez według Kazimierza Kłodawskiego:
- 1 filiżanka tofu
- ząbek czosnku
- 1-1,5 filiżanki przegotowanej wody
- 0,25 filiżanki oleju
- łyżka soku z cytryny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz