Proponowana tutaj wegańska tarta zamiast mąki zawiera płatki owsiane, zamiast masła/margaryny dwie łyżki oleju sezamowego, a "słodzona" jest naturalnym sokiem jabłkowym i rodzynkami.
Podaję dokładny skład tarty:
- 200g drobnych płatków owsianych górskich
- 2 łyżki oleju sezamowego
- po garści rodzynek, orzechów włoskich i migdałów
- łyżeczka cynamonu i anyżu
- 3 jabłka
- filiżanka soku jabłkowego (oczywiście bez dodatku cukru:)
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego płatki i dokładnie mieszamy, aby wszystkie płatki nasączyły się olejem i zostawiamy na małym ogniu na 15 minut, od czasu do czasu mieszając drewnianą łopatką, żeby się nic nie przypaliło.
W międzyczasie drobno siekamy orzechy i migdały, i prażymy je na suchej patelni przez kilka minut.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem, żeby zmiękły.
Jabłka dokładnie myjemy (skórkę można zostawić jeśli jest ładna) i kroimy na cienkie płatki.
Po 15 minutach dodajemy do płatków odsączone rodzynki, orzechy, migdały i po łyżeczce cynamonu i anyżu, skórkę pomarańczy oraz wlewamy podgrzany sok (płatki go wchłoną). Wszystkie składniki mieszamy aż się dokładnie połączą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na wysmarowaną olejem sezamowym i posypaną mąką razową okrągłą foremkę wykładamy masę z płatków i ugniatamy ją. Następnie nakładamy na masę jabłka i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut. Przed podaniem możemy posypać wierzch tarty skórką pomarańczową i cynamonem.
a co z tą filiżanką soQ jabłkowego??? wypijamy podczas przygotowania tarty??? ;)))
OdpowiedzUsuń