Oto co wymyśliłam - pyszny sos na bazie wegańskiego beszamelu. Podaję składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki mąki razowej żytniej
- 6-7 pokrojonych w paski ekologicznych suszonych pomidorów (kupionych w opakowaniu tak jak są sprzedawane grzyby suszone, nie ze słoika)
- filiżanka wody po odsączeniu suszonych pomidorów
- 5 cm kawałek pora pocięty w cienkie paski
- wyciśnięty ząbek czosnku
Najpierw przygotowujemy beszamel: w małym rondelku na rozgrzaną oliwę wykładamy 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy, aby oba składniki połączyły się ze sobą. Po chwili możemy wlać wodę z odsączonych suszonych pomidorów i rozrabiamy ją z mąką mieszając energicznie, aby nie powstały grudki. Ciągle mieszając zagotowujemy sos i trzymamy go na małym ogniu przez kilka minut. Następnie dodajemy podduszone na oliwie czosnek, por i suszone pomidory i gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty. Na sam koniec wrzucamy do sosu pół filiżanki pokrojonych czarnych oliwek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz