Grochówka uchodzi za pospolite jedzenie, ale jest niezwykle wartościowa. W grochu znajdziemy bogactwo witamin (m.in. wit. A i E oraz wit. z grupy B) i minerałów (np. magnez, wapń, potas). Groch jest również cennym źródłem białka roślinnego, daje stałą i długotrwałą energię. Spożywając regularnie potrawy zawierające groch obniżamy ryzyko wystąpienia dolegliwości reumatycznych, kamicy nerkowej i wątrobowej, zapobiegamy migrenom i cukrzycy. Groch przeciwdziała również bezsenności, zmęczeniu i depresji.
Do przygotowania grochówki będziemy potrzebowali:
- 2 szklanki grochu
- kawałek wodorostu kombu
- 3/4 szklanki pęczaku jęczmiennego
- po kawałku marchwi, pietruszki i selera
- 2 ząbki czosnku
- olej sezamowy
- przyprawy: sos tamari, majeranek, lubczyk, zieloną pietruszkę
Groch namaczamy na noc, przed rozpoczęciem gotowania wodę odlewamy. Gotujemy w dużym garnku z dodatkiem kawałka wodorostu kombu. Przez pierwszych 10 minut gotujemy bez przykrycia na dużym płomieniu i zbieramy łyżką gromadzącą się na powierzchni pianę. Potem przykrywamy garnek i zmniejszamy płomień.
Po godzinie dodajemy opłukany pęczak i pokrojone warzywa i gotujemy jeszcze pół godziny. Pod koniec doprawiamy zmiażdżonym czosnkiem, sosem tamari, majerankiem i lubczykiem. Na talerzu posypujemy gomasio i natką pietruszki.
No i znów gościmy u Ciebie szukając coś na obiad.
OdpowiedzUsuńWłaśnie grochówka nam przypadła do gustu, zwłaszcza że udało nam się kupić cały groch, mamy wszystko co potrzeba oprócz wodorostu kombu tak więc będzie bez niego.
Pozdrawiamy.