To danie to kolejny dowód na to, jak prosta jest kuchnia makrobiotyczna.
Składniki kotletów stanowią szklanka kaszy jaglanej (proso), szklanka zmielonych płatków owsianych, sos tamari, glon wakame oraz ziarna niełuszczonego sezamu (pozbawiony łuski jest tak samo mało wartościowy jak biały ryż lub biała mąka).
Wypłukaną w zimnej wodzi kaszę zalewamy zimną wodą (proporcja wody do kaszy wynosi 3:1) i gotujemy z dodatkiem wodorostu wakame ok. 15 minut od momentu zagotowania. Nie mieszamy. Ugotowaną i przestudzoną kaszę mielimy na masę w blenderze (co będzie wymagało dodania wody i potem mąki lub płatków) lub maszynce do mięsa (polecam ten wariant). Do masy dodajemy sos tamari.
Z ciasta formujemy kulki, które obtaczamy w uprażonych ziarnach sezamu i kładziemy na rozgrzaną na patelni oliwę (lub dobry nierafinowany olej, np. sezamowy). Kulki spłaszczamy widelcem, dzięki czemu sprawnie uformujemy kształtne kotleciki. Podajemy je z gomasio.
Składniki kotletów stanowią szklanka kaszy jaglanej (proso), szklanka zmielonych płatków owsianych, sos tamari, glon wakame oraz ziarna niełuszczonego sezamu (pozbawiony łuski jest tak samo mało wartościowy jak biały ryż lub biała mąka).
Wypłukaną w zimnej wodzi kaszę zalewamy zimną wodą (proporcja wody do kaszy wynosi 3:1) i gotujemy z dodatkiem wodorostu wakame ok. 15 minut od momentu zagotowania. Nie mieszamy. Ugotowaną i przestudzoną kaszę mielimy na masę w blenderze (co będzie wymagało dodania wody i potem mąki lub płatków) lub maszynce do mięsa (polecam ten wariant). Do masy dodajemy sos tamari.
Z ciasta formujemy kulki, które obtaczamy w uprażonych ziarnach sezamu i kładziemy na rozgrzaną na patelni oliwę (lub dobry nierafinowany olej, np. sezamowy). Kulki spłaszczamy widelcem, dzięki czemu sprawnie uformujemy kształtne kotleciki. Podajemy je z gomasio.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz