Spód ciasta można wykorzystać do jabłecznika, ciasta z galaretką itp.
Składniki na spód ciasta:
- pół filiżanki mąki gryczanej
 - pół filiżanki z ryżu pełnoziarnistego
 - pół filiżanki z mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000)
 - pół filiżanki uprażonych posiekanych orzechów włoskich lub migdałów
 - 1/4 filiżanki oleju (np. sezamowego albo z pestek winogron)
 - łyżeczka cynamonu
 - szczypta soli morskiej
 - kilka łyżek stołowych wody albo soku jabłkowego
 - pół łyżeczki płynnej lecytyny sojowej (albo pół łyżeczki lecytyny w granulkach rozpuszczonej w odrobinie wody)
 
Wyrabiamy ciasto ręcznie, formujemy kulę i rozwałkowujemy.
Wierzch placka (masa sernikowa:)
- opakowanie świeżego tofu (w żadnym wypadku nie nadaje się na sernik tofu suche)
 - pół filiżanki naturalnego słodu (np. ryżowego)
 - pół filiżanki soku jabłkowego
 - łyżka oleju
 - 2 łyżki soku z cytryny
 - szczypta soli morskiej
 - wanilia
 
Spód ciasta przekładamy do okrągłej formy o średnicy ok. 20 cm, wykładamy na niego masę sernikową i pieczemy 30-35 minut w temp. 180 stopni.
Czas przygotowania "całego" ciasta to ok. 20 minut. Przepis wystarcza na 8 porcji.
(Tak jak wyżej napisałam, spód ciasta można wykorzystać do przygotowania jabłecznika, albo ciasta z owocami i kruszonką. Czas pieczenia wynosi wtedy też 30 minut.)
Podajemy z polewą owocową, np. ze zmiksowanych blenderem truskawek.

A ile waży to opakowanie tofu, bo standardowo mają 180 g ale np. wczoraj kupiłam 250 g. I to jest właśnie takie miękkie.
OdpowiedzUsuńJa chyba wzięłam takie standardowe opakowanie, ale w gruncie rzeczy to nie ma znaczenia - dodaj tyle ile chcesz, a gdyby masa była zbyt luźna, to możesz ją zagęścić mąką z pełnoziarnistego ryżu, albo ugotowaną kaszą jaglaną :)
UsuńA ta filiżanka to o jakich wymiarach ma byc???
OdpowiedzUsuń