Czytałam ostatnio na temat łączenia pokarmów i stąd pomysł na podanie razowego makaronu z orkiszu „w towarzystwie” zielonych nieskrobiowych warzyw: pora, brokuła i cukinii.
Makaron świderki gotujemy na sposób al dente w wodzie ze szczyptą soli i kroplą oliwy z oliwek. Po 7-8 minutach makaron powinien być gotowy.
W międzyczasie przygotowujemy warzywa: cukinię kroimy na drobne kawałki, różyczki brokuła rozkrawamy na pół, pora (wystarczy pięciocentymetrowy kawałek) kroimy w cienkie talarki. Warzywka i wyciśnięty ząbek czosnku wrzucamy do rondelka na rozgrzaną oliwę, podsmażamy, po czym zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem przez 4-5 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos: na dno rondelka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy 2 łyżki razowej mąki żytniej i dokładnie mieszamy z oliwą (powstanie zasmażka). Po minucie wlewamy do rondla kubek wywaru warzywnego albo bulionu roślinnego z dodatkiem łyżeczki pasty miso (przed wlaniem trzeba miso rozpuścić w wywarze). Energicznie mieszamy, żeby nie powstały grudki, wsypujemy pół łyżeczki gałki muszkatołowej i gotujemy ok. 5 minut. Na koniec dodajemy pół łyżeczki soku z cytryny i wrzucamy zielone warzywa. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i podajemy z makaronem posypane kiełkami słonecznika (to taka alternatywa dla bazylii ;)Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz