- wyciśnięty ząbek czosnku
- 3 plastry korzenia imbiru
- łodyga selera naciowego pokrojona w paski
- pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- pół drobno pokrojonej cebuli
- łyżeczka pasty miso
- filiżanka bulionu warzywnego (albo wody)
- 2 łyżki mąki razowej żytniej
- 2 łyżki oleju sezamowego
- łyżeczka soku z cytryny
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Czosnek, cebulę, imbir, paprykę i seler naciowy podsmażamy na oleju. W osobnym rondelku przygotowujemy podstawę sosu: na rozgrzany olej wykładamy 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy, aby oba składniki połączyły się ze sobą. Miso rozrabiamy z bulionem, wlewamy do rondelka z mąką i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Ciągle mieszając zagotowujemy sos, przyprawiamy gałką muszkatołową i po kilku minutach dodajemy warzywa. Gotujemy wszystkie składniki przez kolejne 2-3 minuty, przed zdjęciem z ognia dodajemy sok z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz