Pierwszy, który wypróbowałam przedstawiam poniżej. Dodam, że ciasto (jak na makrobiotyczny wypiek przystało) nie zawiera cukru, tłuszczu ani białej mąki. Zamiast cukru używamy naturalnego słodu, tłuszcz jest po prostu zbędny, a białą mąkę zastępujemy razową.
Ciasto ma wspaniały smak i sięgając po kolejny kawałek (doprawdy trudno poprzestać na jednym) nie musimy mieć żadnych wyrzutów sumienia - w końcu sięgamy po zdrowie!
Składniki ciasta:
- filiżanka razowej mąki pszennej (typ 2000)
- filiżanka mąki z pełnoziarnistego ryżu
- pół łyżeczki soli morskiej
- po 1 łyżeczce kardamonu, suszonego startego imbiru i cynamonu
- ćwierć filiżanki posiekanych i uprażonych orzechów włoskich
- filiżanka naturalnego (tzn. niesłodzonego i nie z kartonu) soku jabłkowego
- 3 filiżanki ugotowanych i zmiksowanych na papkę słodkich ziemniaków
- łyżka stołowa słodu ryżowego albo słodu z trzciny cukrowej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz