Oto kolejny przepis zainspirowany warsztatami z makrobiotycznego gotowania w Szkole Żywienia Naturalnego. Doskonała propozycja dla wielbicieli czosnku i tradycyjnych warzywnych sałatek.
Składniki:
- duża marchew
- korzeń selera
- korzeń i natka pietruszki (potrzebnych będzie kilka łyżek)
- kalarepa
- mały kalafior
- pięć ząbków czosnku
- olej lniany
- sól, pieprz ziołowy
- kilka plastrów kiszonej cukinii
Sposób przygotowania:
Kalafior dzielimy na różyczki, pozostałe warzywa (oprócz cukinii) kroimy na duże kawałki i gotujemy na parze - można też część warzyw ugotować w postaci bulionu (marchew, seler, pietruszka, kalarepa), który później wykorzystamy do przyrządzenia smacznej zupy, np. żurku lub rosołku shoyu.
W trakcie gotowania warzyw przygotowujemy sos. Czosnek bardzo drobno kroimy albo wyciskamy przez praskę, natkę drobno siekamy, po czym mieszamy z olejem lnianym (ok. pół kubka), solą i pieprzem.
Do przestudzonych warzyw dodajemy pokrojone na kawałki plastry kiszonej cukinii i wszystko podlewamy sosem i dokładnie mieszamy.
Podajemy z gomasio.
Składniki:
- duża marchew
- korzeń selera
- korzeń i natka pietruszki (potrzebnych będzie kilka łyżek)
- kalarepa
- mały kalafior
- pięć ząbków czosnku
- olej lniany
- sól, pieprz ziołowy
- kilka plastrów kiszonej cukinii
Sposób przygotowania:
Kalafior dzielimy na różyczki, pozostałe warzywa (oprócz cukinii) kroimy na duże kawałki i gotujemy na parze - można też część warzyw ugotować w postaci bulionu (marchew, seler, pietruszka, kalarepa), który później wykorzystamy do przyrządzenia smacznej zupy, np. żurku lub rosołku shoyu.
W trakcie gotowania warzyw przygotowujemy sos. Czosnek bardzo drobno kroimy albo wyciskamy przez praskę, natkę drobno siekamy, po czym mieszamy z olejem lnianym (ok. pół kubka), solą i pieprzem.
Do przestudzonych warzyw dodajemy pokrojone na kawałki plastry kiszonej cukinii i wszystko podlewamy sosem i dokładnie mieszamy.
Podajemy z gomasio.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz