Proponuję genialne w swej prostocie, szybkie danie z soczewicy. Można powiedzieć, że jest to jedzenie dla ubogich, bo ma dwa składniki - czerwoną soczewicę (kosztuje mało) i wodę (kosztuje jeszcze mniej) plus kilka przypraw. A efekt przerośnie Wasze oczekiwania.
Potrawę przyrządzoną według poniższego przepisu możemy traktować jako zupę albo sos do ziaren zbóż i makaronu. Możemy ją dowolnie modyfikować i wzbogacać o nowe składniki (np. latem można dodać pomidory) uzyskując w ten sposób nowe smaki.
Sposób przygotowania:
Szklankę czerwonej soczewicy płuczemy w misce i przecedzamy przez sitko. Wrzucamy do rondla, dodajemy glon kombu i zalewamy 4 szklankami wody. Gotujemy pod przykryciem przez 20 minut, po czym dodajemy przyprawy: po 1/4 łyżeczki kurkumy, pieprzu, ostrej papryki, cynamonu, kolendry i curry, a także 1/2 łyżeczki soli. Gotujemy przez następne 10 minut. Na koniec dodajemy łyżkę sosu tamari i gotowe!
Potrawę przyrządzoną według poniższego przepisu możemy traktować jako zupę albo sos do ziaren zbóż i makaronu. Możemy ją dowolnie modyfikować i wzbogacać o nowe składniki (np. latem można dodać pomidory) uzyskując w ten sposób nowe smaki.
Sposób przygotowania:
Szklankę czerwonej soczewicy płuczemy w misce i przecedzamy przez sitko. Wrzucamy do rondla, dodajemy glon kombu i zalewamy 4 szklankami wody. Gotujemy pod przykryciem przez 20 minut, po czym dodajemy przyprawy: po 1/4 łyżeczki kurkumy, pieprzu, ostrej papryki, cynamonu, kolendry i curry, a także 1/2 łyżeczki soli. Gotujemy przez następne 10 minut. Na koniec dodajemy łyżkę sosu tamari i gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz