Przepisy na jaglankę zamieszczałam już wcześniej. Ten różni się od poprzednich tym, że kaszę jaglaną gotujemy na sypko i bez żadnych dodatków - te dodajemy już na talerzu. Wersja "na bogato" oznacza bogactwo wartości odżywczych, których dostarczą nam sezonowe owoce, granola i posypka orzechowo-nasienna. Podobne śniadanko możemy przygotować na bazie ziarna quinoa.
|
Jaglanka z owocami sezonowymi i posypką orzechowo-nasienną. |
|
Quinoa w wersji śniadaniowej. |
Sposób przygotowania (porcja dla dwóch osób):Kaszę płuczemy w zimnej wodzie, a następnie odcedzamy na sitku, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą - stosunek kaszy do wody wynosi 1:3. Gotujemy pod przykryciem ok 15 minut, w trakcie gotowania kaszy nie mieszamy - najlepiej użyć dobrego garnka z powłoką nieprzywierającą.
Podajemy z musem owocowym (sezonowe owoce miksujemy z dodatkiem mleka zbożowego),
granolą i
posypką orzechowo-nasienną. Jaglankę można dosłodzić miodem lub ekologicznym słodem zbożowym, np. orkiszowym lub ryżowym.
Smacznego!
Jakie piękne zdjęcia! Profesjonalizm w pełni!
OdpowiedzUsuńNo staram się jak mogę :) Dzięki za komplement.
UsuńDo profesjonalizmu jeszcze daleko, ale studiuję książkę o fotografii kulinarnej, więc liczę na progres.