To danie robiłam już jakiś czas temu, ale dopiero teraz zamieszczam przepis, bo szkoda, żeby gdzieś się zawieruszył...
Ciasto jarzynowe można przygotować tak latem jak i zimą. Latem nasze podniebienie będzie cieszyć smak młodych ziemniaków, marchwi, selera i pora. Zimą zaś nie będziemy mieli większych problemów ze znalezieniem składników na tę potrawę, a poza tym jest to zapiekanka, a więc danie idealne na chłody i mrozy.
Składniki:
- warzywa: ziemianki, marchew, seler, por; proporcja ziemniaków do pozostałych warzyw to 2:1
- przyprawy: po 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego i pieprzu, po 1/4 łyżeczki ostrej papryki i gałki muszkatołowej, szczypta soli
ponadto:
- łyżka soku z cytryny
- szklanka mleka orkiszowego lub kokosowego (to drugie jest znacznie tłustsze i zastępuje śmietanę)
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Przygotowanie:
Marchew i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora kroimy w cienkie paseczki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej kmin, a następnie dodajemy marchew, seler i pora i krótko smażymy. W dalszej kolejności dodajemy pozostałe przyprawy (bez soli) i mleko, i dusimy przez kilka minut na małym ogniu. W tym czasie obrane ziemniaki kroimy w cienkie talarki (2-3 milimetry grubości). Jarzynkę ściągamy z ognia i doprawiamy solą oraz sokiem z cytryny.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wykładamy do niego warstwę ziemniaków i przykrywamy ją warstwą jarzynki, którą jeszcze odrobinę solimy. W sezonie możemy jarzynkę dodatkowo posypać świeżymi ziołami (np. bazylią lub kolendrą).
Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki. Na sam koniec całość przyciskamy tak, aby wypłynął sos z jarzynki, w którym potrawa będzie się gotować w piekarniku.
Pieczemy pod przykryciem w temp. 200 stopni przez ok 30-40 minut.
Smacznego!
mniamm takiej pychoty jeszcze nie widziałam:P
OdpowiedzUsuńwyłącz weryfikacje obrazkowa przy komentowaniu bo się odechciewa komentować:P
OdpowiedzUsuńDzięki za podpowiedź, zmieniłam ustawienia, mam nadzieję, że teraz będzie prościej i szybciej.
UsuńSuper miejsce w sieci, dopiero dziś miałam czas, żeby tam zajrzeć. Fajna inicjatywa, życzę powodzenia!
OdpowiedzUsuńPS. Dodałam się do listy członków :)