Ziarna ryżu pełnoziarnistego (tylko takiego używamy w kuchni makrobiotycznej) prażymy na patelni. Obieramy i kroimy w paski wybrane warzywa, można dodać różyczki brokuła lub kalafiora. Ryż wykładamy do naczynia żaroodpornego warstwami, przekładając je warstwą warzyw. Aby wzbogacić wartość potrawy można dodać surową kaszę jaglaną. Wszystko skropić olejem sezamowym, żeby potrawa była bardziej wilgotna. Zalewamy wodą (objętość musi być 2x większa niż pozostałych składników) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po godzinie danie jest gotowe.
Ryż pełnoziarnisty jest niezwykle wartościowym pożywieniem, natomiast powszechnie spożywany biały ryż jest kompletnie bezwartościowy, gdyż wszystkie cenne składniki znajdują się w otrębach ryżowych.
Zawierają one między innymi ponad 70 różnych przeciwutleniaczy (koenzym Q10, witamina E, proantocjanidyny, polisacharydy, lecytyna i inne) oraz magnez. Regularne spożywanie ryżu (może być nawet codziennie i kilka razy dziennie :) pozwala kontrolować i stabilizować poziom cukru we krwi i zapobiega cukrzycy. Witamina E oraz lecytyna powodują obniżanie poziomu tłuszczu i cholesterolu. Witamina E, koenzym Q10 i proantocjanidyny mają silne działanie antynowotworowe. Inne właściwości przedstawiają się następująco:
- leczenie trądziku, astmy, ST i RZS, Parkinsona i Huntingtona (koenzym)
- regeneracja wątroby (też w leczeniu alkoholowej marskości)
- ochrona przed chorobami serca i naczyń krwionośnych poprzez poprawę funkcjonowania serca, poprawę krążenia i wzmacnianie tętnic, żył i naczyń włosowatych (koenzym)
- wspieranie witalności narządów wewnętrznych, szczególnie grasicy, tarczycy, śledziony i nadnerczy (sfermentowany ryż np. w miso)
- wzmacnianie funkcji układu oddechowego
- wzmacnianie krążenia krwi w kończynach, przeciwdziałanie zakrzepom i zastojowi krwi
- pobudzanie odporności (polisacharydy)
- uspokojenie (witaminy z grupy B i minerały śladowe, lecytyna)
- zwiększanie umięśnienia poprzez spalanie tłuszczu do postaci energii (koenzym Q10)
- przywracanie i kontrola równowagi hormonalnej
- spowalnianie procesów starzenia i przeciwdziałanie ich skutkom (m.in. koenzym Q10)
- zmniejszanie nadmiaru śluzu
- odtruwanie, ochrona krwi, chłonki i narządów wewnętrznych przed działaniem trucizn i toksyn (proantocjanidyny)
- ochrona mitochondrialnego DNA (koenzym)
- prawidłowe funkcjonowanie mózgu, nerwów i błon komórkowych, poprawa pamięci (lecytyna)
- zapobieganie powstawaniu kamieni żółciowych (lecytyna)
Bardzo fajnie napisane. Pozdrawiam serdecznie !
OdpowiedzUsuń