Gorąco może też wynikać z niedoborów jin (wszystkie płyny ustrojowe: krew, limfa itd.). W takim przypadku aspekt jang jest w równowadze, ale niedobór jin powoduje, że gorąco wydaje się relatywnie silniejsze.
Objawy gorąca nadmiarowego są następujące (mogą wystąpić tylko niektóre z nich):
- ciągłe uczucie silnego rozgrzania, chęć schłodzenia się i niechęć do gorąca/ciepła
- zaczerwieniona twarz i oczy, jasnoczerwony język z żółtym nalotem, krwotoki z nosa
- wysokie ciśnienie, szybki puls, drgawki, delirium, niespokojna i splątana mowa
- mogą pojawić się zmiany skórne takie jak wysypka, wypryski, owrzodzenia, opuchlizny
- na poziome trawienia/wydalania: zaparcia, krew, gęsty mocz, silne parcie na wydalanie, gęsty żółty/zielony śluz i plwocina
- zmiana nastawienia: mniej agresji, więcej spokoju, który można osiągnąć pracując z umysłem i ograniczając spożycie mięsa
- ograniczenie spożycia pokarmów jangizujących, o ciepłej i gorącej naturze termicznej oraz pokarmów skrajnie jin (alkohol, cukier, biała mąka i pokarmy z niej wytwarzane) na rzecz pokarmów o neutralnej lub chłodnej naturze termicznej (tutaj zalicza się praktycznie wszystkie warzywa i owoce). Z pokarmów pochodzenia zwierzęcego można spożywać wyłącznie mleko, jogurty i sery kozie, ewentualnie jaja, ze zbóż korzystne będą ryż, żyto, kukurydza, z roślin strączkowych soczewica, groszek i wszystkie fasole oprócz mung i soi.
- picie odpowiedniej ilości płynów
- jedzenie mniejszych porcji i przyjmowanie ogólnie mniejszej ilości pokarmów
- unikanie, a najlepiej całkowita rezygnacja z takich sposobów przygotowywania pokarmów, które wzmacniają ogrzewającą naturę pokarmów (pieczenie, smażenie, prażenie); najkorzystniejsze będzie krótkie duszenie na małym ogniu, gotowanie na parze, blanszowanie oraz spożywanie pokarmów surowych, fermentowanych, marynowanych i kiełków
- można pozwolić sobie na jedzenie ziaren słonecznika, sezamu i migdałów, by dostarczać wapń
- w ostrych stanach gorąca, gdy pojawia się wysoka gorączka pić soki warzywne i owocowe (nie mogą być zimne)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz