Propozycja dla tych, którzy spędzają długie godziny poza domem - chlebek można zabrać ze sobą, będzie wspaniałym, odżywczym dla ciała i umysłu pożywieniem.
Składniki: płatki owsiane i jęczmienne, ziarna sezamu, siemienia lnianego, słonecznika, pestki dyni, letnia przegotowana woda, przyprawy: cynamon, goździki, imbir suszony, ewentualnie naturalny słód (jęczmienny albo ryżowy). Można też użyć suszonych owoców: śliwek, daktyli, moreli.
Nie podaję proporcji - każdy ustala je sam, w zależności od tego, jaki duży chlebek chciałby upiec. Z 400g płatków wychodzi chlebek o średnicy około 10 cm.Płatki mielimy na mąkę. Dodajemy wszystkie ziarna i przyprawy. Następnie wlewamy wodę i zagniatamy ciasto - powinno ono mieć raczej luźną konsystencję, ale taką, żeby można było zrobić z niego kulę, którą odstawiamy na parę godzin w zimne miejsce (płatki wchłoną wodę i ciasto się zwiąże).Gdy ciasto stanie się twarde kroimy je nożem tak jak chleb i wkładamy do piekarnika nastawionego na 160 stopni. Pieczemy ok. 20 minut.
Inna wersja chlebka to użycie do wyrobienia ciasta zamiast wody zmiksowanych z wodą suszonych owoców (reszta przepisu pozostaje bez zmian).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz