Oto nowy pomysł na danie warzywne.
Gdy znudzą się Wam warzywa nituke, można je zawinąć w papier ryżowy w coś na kształt koperty
i podsmażyć na odrobinie oleju.
i podsmażyć na odrobinie oleju.
Przepis na nituke można znaleźć tutaj lub w poście o sposobach przyrządzania warzyw.
Najlepiej do tej propozycji nadaje się nituke z kapusty z marchewką
(surowe, pokrojone wrzucamy na odrobinę oleju na patelnię i szybko podsmażamy, a następnie dusimy do miękkości na małym ogniu; na koniec przyprawiamy tamari lub shoyu).
(surowe, pokrojone wrzucamy na odrobinę oleju na patelnię i szybko podsmażamy, a następnie dusimy do miękkości na małym ogniu; na koniec przyprawiamy tamari lub shoyu).
Papier ryżowy umieszczamy pod strumieniem wody, opłukujemy z każdej strony
(dzięki temu sztywny jak karton papier zmięknie), strząsamy krople wody i kładziemy na dużym talerzu. Następnie nakładamy łyżką farsz, nie za dużo, żeby można było zawinąć go w papier.
Na jedną kopertę możemy wykorzystać 2 "arkusze" papieru, tak jest chyba najwygodniej,
bo papier z papierem dobrze skleja się pod wpływem wody
i nic nam z takiej koperty w czasie smażenia nie wyleci.
(dzięki temu sztywny jak karton papier zmięknie), strząsamy krople wody i kładziemy na dużym talerzu. Następnie nakładamy łyżką farsz, nie za dużo, żeby można było zawinąć go w papier.
Na jedną kopertę możemy wykorzystać 2 "arkusze" papieru, tak jest chyba najwygodniej,
bo papier z papierem dobrze skleja się pod wpływem wody
i nic nam z takiej koperty w czasie smażenia nie wyleci.
Na koniec podsmażamy kopertę na odrobinie dobrego oleju.
Podajemy z gomasio.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz