Szybkie, pożywne i smaczne śniadanie, szczególnie polecam osobom, które niekoniecznie lubią zaczynać dzień od śniadania na słodko. Posta publikuję dziś wieczorem, bo może znajdą się chętni, żeby spróbować takiego śniadania już jutro :)
Porcja dla 2 osób:
Filiżankę płatków owsianych* z dodatkiem łyżki siemienia lnianego gotujemy 15 minut w 3 filiżankach wody (alternatywnie możemy wziąć filiżankę wody i filiżankę jakiegoś mleka zbożowego).
Pod koniec gotowania dodajemy 1/4 łyżeczki soli i 2 łyżki tłuszczu kokosowego lub pół filiżanki mleka kokosowego.
Filiżankę nasion słonecznika (można też dodać pestki dyni) prażymy na suchej patelni. Gdy nasiona zaczną pachnieć i nabiorą złocistego koloru przesypujemy je do miski i dodajemy łyżeczkę sosu tamari lub shoyu. Energicznie mieszamy. Tak przygotowane nasiona są doskonałym dodatkiem do zup, sałat i kasz, i stanowią smaczną i zdrową przekąskę (np. zamiast solonych kupnych orzeszków ziemnych, pistacji czy popcornu).
Owsianka będzie gotowa po ok. 10-15 minutach. Podajemy ją posypaną nasionami i gomasio.
Smacznego i dobrego dnia!!!
* można użyć pół na pół płatków i otrębów, albo różnych rodzajów płatków, np. owsianych i jęczmiennych, zwykłych i błyskawicznych itd.)
uwielbiam takie owsianki, śniadania robię na słodko, a taką często jadam na sytą kolację, po ciężkim dniu. Ja gotuję na wodzie, dodaję sporo ziaren i raczej nie dodaję ani tłuszczu ani mleka kokosowego. Jakoś mi nie pasuje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika