Przepis na letnie dni:)
Składniki:
- młoda kapusta
- kasza gryczana (ja używam niepalonej)
- pieczarki
- cebula
- oliwa, pieprz, sos sojowy tamari
- przecier pomidorowy
- mąka z pełnoziarnistego ryżu
Przygotowanie:
Szklankę kaszy gryczanej gotujemy w 2 szklankach wody przez ok. 30 min.
Z kapusty wycinamy głąb (nie przecinając jej na pół ani na kawałki - kapusta ma być w jednej części) i oddzielamy liście. Następnie podgotowujemy liście we wrzątku albo na parze, aż staną się miękkie.
W tym czasie przygotowujemy pieczarki: myjemy je i kroimy w małe kawałki. Cebulę drobno siekamy.
Wodę od pieczarek odlewamy do jakiegoś naczynia (będzie potrzebna do sosu), zawartość patelni przekładamy do rondelka i wsypujemy 2 łyżki mąki z pełnoziarnistego ryżu. Dokładnie mieszamy, żeby pieczarki i cebula połączyły się z mąką (rondel trzymamy na małym ogniu). Następnie doprawiamy je sosem tamari i świeżo zmielonym pieprzem i łączymy z kaszą gryczaną - kasza powinna być sucha, pozbawiona wody).
Farsz nakładamy na odsączone z wody liście kapusty, które zawijamy w kieszonki lub w rulon (ja na jednego gołąbka brałam średnio 2 liście).
Sos:
W małym rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, po czym wsypujemy 2-3 łyżki mąki z pełnoziarnistego ryżu i energicznie mieszamy, aż składniki połączą się i uzyskamy zasmażkę.
W szklance z wodą, która została od duszenia pieczarek, rozrabiamy przecier pomidorowy (ilość według uznania). Dodajemy zioła (np. tymianek, majeranek, bazylię, zioła prowansalskie), szczyptę soli i świeżo zmielony pieprz. Wlewamy powoli do rondelka z zasmażką i energicznie mieszamy, żeby nie powstały grudki.
Gołąbki polewamy sosem i serwujemy z gomasio.
Smacznego!
Bardzo dobry przepis na gołąbki z kaszy gryczanej (uwielbiam). Masz rację niema gołąbków bez sosu pomidorowego, który jednak sporządzam inaczej, a mianowicie nie dodaję zbędnych ziół, natomiast dodaję przecier Pomidori, zagęszczając tym samym całość sosu, a na dodatek zagęszczam odrobiną gęstej wiejskiej śmietany, od pewnej pani ze straganu. Pychota, polecam.
OdpowiedzUsuń