Na początek, na dnie dużego głębokiego rondla rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Następnie wrzucamy 2 pokrojone w kawałki papryki oraz jedną poszatkowaną cebulę. Podsmażamy przez chwilę, a następnie zmniejszamy ogień i dorzucamy 2 pokrojone w kawałki cukinie. Dusimy pod przykryciem dolewając nieco wody, aż warzywa rozgotują się. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, bazylią, solą morską i pieprzem.
Miksujemy na krem i natychmiast podajemy.
Smacznego!
pychotka, tak samo jak krem z marchewki:)
OdpowiedzUsuńwłaściwie wszystko można "skremować" ;)
OdpowiedzUsuńkremy to moje ulubione zupy, szczególnie zimą na śniadanie, ale latem jako chłodnik też są niczego sobie
uwielbiam krem z cukinii, to moja pierwsza zupa krem jaką kiedykolwiek robiłam. Ale z papryką jeszcze jej nie przyrządzałam - kolor wyszedł piękny. w ogóle uwielbiam zupy kremy, i jak Lacrimosa napisała - wszystko można skremować, poza tym takie zupy dają duże poczucie sytości.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
hahaha, teraz dopiero do mnie dotarło że Lacrimosa to Ty, czyli autorka bloga :)) wybacz faux pas, ale jestem tu nowa i się dopiero zapoznaję z Twoją stroną. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam raz jeszcze
MF