Składniki:
- ok. 30 gałązek krwawnika
- ½ szklanki nasion słonecznika, uprażonych na suchej patelni
- mały ząbek czosnku
- kilka łyżeczek oleju lnianego
- ocet jabłkowy
- sól, pieprz
- woda
Przygotowanie:W blenderze rozdrabniamy najpierw ząbek czosnku, następnie wkładamy umyte liście, wlewamy olej, ocet i odrobinę wody. Woda pomoże w zmiksowaniu liści, ale nie powinno jej być za dużo, żeby pesto nie było zbyt rzadkie. W młynku mielimy uprażone nasiona słonecznika, które następnie dodajemy do reszty, doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze raz krótko miksujemy. Gdyby smak był zbyt gorzki, dodajemy więcej octu.
Pesto to świetny sposób na jedzenie zdrowych, świeżych liści w bardzo smacznej formie. Doskonale nadaje się do makaronu razowego, do gotowanych warzyw, a także do smarowania chleba.
Smacznego!
Pomysł genialny! Dzisiaj u nas pada ale jutro jak pogoda dopiszę wyruszam na łąkę po krwawnik i przyszło mi do głowy, żeby z dodatkiem pokrzywy spróbować... Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńprosze prosze, jaki ciekawy przepis!!! ;) koniecznie musze wyprobowac latem. dziekuje i pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuń