Oto pyszny deser z amarantusa, łatwy w przygotowaniu i bardzo zdrowy.
Może być podawany na ciepło lub zimno.
Składniki na 3 spore porcje:
- 1,5 szklanki nasion amarantusa
- tabliczka gorzkiej czekolady
- garść orzechów uprażonych na suchej patelni
- garść rodzynek
- ¼ szklanki mleka zbożowego (np. orkiszowego lub owsianego)
- garść świeżych jagód
- 2,5 - 3 szklanki wody
Przygotowanie:
Amarantus gotujemy w wodzie ok. 20 minut pilnując, żeby się
nie przypalił, w razie potrzeby dodajemy trochę wody. Pod koniec dolewamy mleko
zbożowe i wrzucamy rodzynki, a następnie gotujemy jeszcze kilka minut, żeby
rodzynki zmiękły. Dodajemy czekoladę połamaną na kawałki i mieszamy. Po
rozpuszczeniu czekolady dodajemy orzechy i jagody, mieszamy. Gorący pudding od
razu przelewamy do miseczek, bo gdy trochę wystygnie to zgęstnieje i przywrze
do garnka. Latem deserem raczymy się na zimno. Teoretycznie, bo jest tak pyszny, że u mnie jeszcze
nigdy nie zdążył porządnie wystygnąć (a to za sprawą pomysłodawcy tego przepisu i jego największego wielbiciela, mojego męża;).
Smacznego!
Przyznam, że nigdy nie próbowałam nasion amarantusa, ale zdjęcie na tyle zachwyca,że chyba spróbuję :)
OdpowiedzUsuń