Dawno nic nie pisałam...
Mam nadzieję, że ktoś tu jeszcze zagląda :)
Składniki na 2 porcje (po 300ml):
- 1 pomarańcza
- 1 banan
- 1/2 awokado
- dwie duże garście liści świeżego szpinaku
- sok i miąższ z połówki cytryny
- po łyżce nasion siemienia lnianego, pestek dyni (w łupinach) i nasion moreli
Przygotowanie:
Owoce i awokado myjemy, obieramy ze skóry i dzielimy na kawałki.
Szpinak dokładnie płuczemy i osuszamy na sitku.
Wszystko wrzucamy do kielicha blendera.
Wyciskamy sok z cytryny i razem z miąższem dodajemy do pozostałych składników.
Nasiona mielimy na proszek.
Dolewamy szklankę mleka owsianego (ewentualnie orkiszowego lub ryżowego).
Wszystko razem miksujemy w blenderze. Jeśli koktajl jest za mało płynny, dolewamy mleka owsianego.
Koktajl jest sycący (z uwagi na tłuste, ale zdrowe awokado), bardzo smaczny i ma kremową konsystencję (jak "prawdziwy" koktajl:). Przygotowanie zabiera tylko ok. 10 minut.
Mam nadzieję, że ktoś tu jeszcze zagląda :)
W najbliższym czasie obiecuję poprawę i garść nowych przepisów, szczyptę refleksji o życiu (jakie to jest łatwe i trudne zarazem, fajne i niefajne - ale oczywiście bez dołowania;) oraz parę newsów o tym, gdzie można zjeść makrobiotycznie i po wegańsku w różnych miejscach w Europie.
Póki co dzielę się z Wami moim odkryciem - obowiązkowym na śniadanie w diecie witariańskiej (która mnie bardzo pociąga, choć niekoniecznie o tej porze roku) zielonym szejkiem. Do jego przygotowania potrzebne są ogólnie dostępne warzywa i owoce, mleko zbożowe oraz blender kielichowy. Nazwałam ten koktajl zimowym, ponieważ nawet zimą nie będzie problemu z zakupem jego składników.
Składniki na 2 porcje (po 300ml):
- 1 pomarańcza
- 1 banan
- 1/2 awokado
- dwie duże garście liści świeżego szpinaku
- sok i miąższ z połówki cytryny
- po łyżce nasion siemienia lnianego, pestek dyni (w łupinach) i nasion moreli
Przygotowanie:
Owoce i awokado myjemy, obieramy ze skóry i dzielimy na kawałki.
Szpinak dokładnie płuczemy i osuszamy na sitku.
Wszystko wrzucamy do kielicha blendera.
Wyciskamy sok z cytryny i razem z miąższem dodajemy do pozostałych składników.
Nasiona mielimy na proszek.
Dolewamy szklankę mleka owsianego (ewentualnie orkiszowego lub ryżowego).
Wszystko razem miksujemy w blenderze. Jeśli koktajl jest za mało płynny, dolewamy mleka owsianego.
Koktajl jest sycący (z uwagi na tłuste, ale zdrowe awokado), bardzo smaczny i ma kremową konsystencję (jak "prawdziwy" koktajl:). Przygotowanie zabiera tylko ok. 10 minut.
Smacznego!
Wygląda pięknie. Ale akurat świeżego szpinaku nie spotykam zimą...
OdpowiedzUsuńFakt, "świeży" szpinak to zimą rzadkość, ale ja mam niedaleko od domu dosyć dobrze zaopatrzony market i tam od czasu do czasu mają go - co więcej, ten szpinak jest podobno z Polski, co mnie nieco uspokaja ;)
UsuńO! Widzę, że ten koktajl jest znacznie bogatszy niż mój ubogi szpinak, jabłko, cytryna ;) Koniecznie spróbuję, bo to bomba witamin i energii :)
OdpowiedzUsuńdzisiaj zaszalałam ze śniadaniem i wypiłam dwa obłędne koktajle ;) cudny przepis,ja musiałam dosłodzić stevią,bo kwas z cytryny przyćmił trochę słabo-dojrzałego banana,ale tak czy siak rewelacja! dziękuję za przepis ;)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam te koktajle, "jem" je na śniadanie na zmianę z jakąś zupą.