Proponowany tutaj przepis jest uniwersalny - doskonały zarówno na lato jak i zimę, gdyż sałatka jest lekka i orzeźwiająca, ale z uwagi na bulgur daje dużo energii :) Poza tym, nawet zimą nie powinno być problemu z zakupem potrzebnych składników.
Składniki (na 4 porcje):
- filiżanka bulguru
- pomidorki cherry (opakowanie 250 g)
- pół zielonego ogórka
- spora garść kiełków słonecznika
- natka pietruszki (najlepiej karbowanej)
- liście świeżej mięty (można kupić krzaczek w doniczce)
- sok z połówki cytryny
- ząbek czosnku (opcjonalnie)
- oliwa z oliwek lub olej lniany
- przyprawy: pieprz, sól, czubryca*, papryka, kurkuma, kozieradka, bruschetta (mieszanka przypraw)
Przygotowanie:
Bulgur gotujemy ok. 15 minut w 2,5 filiżanki wody. Pod koniec gotowania, gdy ziarna wchłoną prawie całą wodę, dodajemy przyprawy: po pół łyżeczki soli, kurkumy, papryki i kozieradki i odrobinę pieprzu. Gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty, aż kasza będzie sucha i sypka.
Pomidorki myjemy i kroimy na ćwiartki.
Ogórek obieramy ze skóry i również kroimy na średniej wielkości kawałki.
Natkę pietruszki płuczemy i siekamy niezbyt drobno.
Listki mięty płuczemy na sitku, podobnie czynimy z kiełkami słonecznika.
Przygotowujemy sos: wyciskamy sok z połówki cytryny, dodajemy 2 łyżki oliwy lub oleju lnianego, wyciśnięty ząbek czosnku, czubrycę i bruschettę.
Mieszamy kaszę z warzywami, kiełkami, pietruszką i miętą, polewamy sosem i jeszcze raz mieszamy.
Smacznego!
*czubryca to mieszanka przypraw pochodząca z Bułgarii, w jej skład wchodzą odmiana cząbru, papryka, pieprz i sól
I jaka świetna sałatka
OdpowiedzUsuń