Myślę, że tę sałatkę można z powodzeniem zaserwować na świąteczne Wielkanocne śniadanie, zamiast tradycyjnej sałatki warzywnej z jajkiem. Ma fajny włoski smak i jest bardzo lekka.
Składniki:
- szklanka ugotowanej ciecierzycy
- ugotowane na parze różyczki brokuła
- szklanka ugotowanego na sposób al dente makaronu gryczanego (lub innego pełnoziarnistego makaronu)
- 2 ząbki czosnku
- suszone pomidory
- zioła prowansalskie i bazylia
- oliwa z oliwek
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek i pomidory (jeśli są ze słoika, w oleju, to wykładamy je bezpośrednio, a jeśli są suszone, w paczce, to najpierw musimy je przez kilka-kilkanaście minut moczyć w wodzie). Dodajemy cieciorkę i przyprawy i wszystko razem dusimy przez ok 10 minut na małym ogniu.
Składniki przekładamy do miski. Dodajemy makaron i brokuł i wszystko mieszamy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz