Dlaczego makrobiotyka?

Ten blog to dokumentacja rewolucji jaka dokonała się w moim życiu za sprawą makrobiotyki w wersji wegańskiej. Do zainteresowania się nią skłoniła mnie przebyta choroba nowotworowa. Chciałabym podzielić się moimi doświadczeniami, pomysłami na pyszne wegańskie makrobiotyczne posiłki i rozważaniami o zdrowiu i naturalnym stylu życia.
Makrobiotyka to nie tylko "dieta", ale styl życia, sposób myślenia i postępowania. Makrobiotyka, choć niektórym może wydawać się bardzo rygorystyczna (bo przecież trzeba zrezygnować z produktów pochodzenia zwierzęcego i większości tzw. normalnego jedzenia) i trudna do zrealizowania (posiłki przygotowywane są na bieżąco i kilka godzin dziennie trzeba spędzić w kuchni), jest tak naprawdę jedną wielką przygodą. Jedzenie makrobiotyczne jest pyszne, naturalne, energetyczne, służy naszemu zdrowiu, przywraca równowagę i daje jasność umysłu. Kuchnia makrobiotyczna to pole popisu dla osób kreatywnych, które lubią eksperymentować, ale jednocześnie w życiu realizują się w wielu innych dziedzinach. Im dłużej stosujesz makrobiotykę, tym mniej zastanawiasz się co ugotować, jak skomponować posiłki, wystarczy, że interpretujesz sygnały, które wysyła ci twoje ciało i po prostu gotujesz "intuicyjnie". I każdy posiłek staje się prawdziwą ucztą.


czwartek, 5 kwietnia 2012

Sałatka makaronowa z ciecierzycą

Myślę, że tę sałatkę można z powodzeniem zaserwować na świąteczne Wielkanocne śniadanie, zamiast tradycyjnej sałatki warzywnej z jajkiem. Ma fajny włoski smak i jest bardzo lekka.


Składniki:
- szklanka ugotowanej ciecierzycy
- ugotowane na parze różyczki brokuła
- szklanka ugotowanego na sposób al dente makaronu gryczanego (lub innego pełnoziarnistego makaronu)
- 2 ząbki czosnku
- suszone pomidory
- zioła prowansalskie i bazylia
- oliwa z oliwek

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek i pomidory (jeśli są ze słoika, w oleju, to wykładamy je bezpośrednio, a jeśli są suszone, w paczce, to najpierw musimy je przez kilka-kilkanaście minut moczyć w wodzie). Dodajemy cieciorkę i przyprawy i wszystko razem dusimy przez ok 10 minut na małym ogniu.
Składniki przekładamy do miski. Dodajemy makaron i brokuł i wszystko mieszamy.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz