Wprawdzie z każdym dniem robi się coraz cieplej, ale nadal zdarzają się w pogodzie "gorsze momenty" i niskie temperatury. Na takie właśnie dni polecam zapiekankę z cykorii i warzyw na sposób indyjski. Jest ona odpowiednia dla wszystkich typów konstytucji.
Składniki (porcja dla 2-3 osób):
- 2 cykorie
- 2 duże marchwie
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- oliwa
- kilka łyżek mleka sojowego
- przyprawy: po 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy, kolendry i nasion kopru włoskiego, 1/4 łyżeczki ziaren kminu
rzymskiego,
- 1 łyżka soku z cytryny
Cykorię opłukujemy, liście rozdzielamy i gotujemy do miękkości na parze.
Cebulę i seler kroimy na drobne kawałki, a marchwie ucieramy na tarce.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy przyprawy. Gdy ziarna zaczną podskakiwać dodajemy warzywa i smażymy przez kilka minut pod przykryciem, aż puszczą sok. Wtedy dolewamy nieco mleka sojowego i jeszcze przez chwilę wszystko razem dusimy na małym ogniu.
Liście cykorii przekładamy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego.
Na każdym liściu umieszczamy farsz warzywny. Całość polewamy sokiem z cytryny i przykrywamy warstwą liści cykorii.
Zapiekamy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz