Składniki:
- filiżanka musu lub soku jabłkowego
- filiżanka mleka sojowego
- 3 filiżanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 3 łyżki karobu lub kakao
- 1 łyżka skórki startej z cytryny
- 1 opak. proszku do pieczenia
- szczypta soli
- po pół filiżanki cukru Muscovado i słodu (np. orkiszowego)
- pół filiżanki nierafinowanego oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Suche i mokre składniki łączymy osobno (tzn. suche z suchymi, mokre z mokrymi).
Mus jabłkowy przygotowujemy z 1 startego jabłka i garści namoczonych we wrzątku rodzynek, które razem gotujemy na wolnym ogniu, aż jabłko się rozgotuje.
Następnie łączymy suche i mokre składniki i wyrabiamy ciasto. Powinno mieć ono taką konsystencję, żeby z trudem odchodziło od łyżki. Piekarnik nastawiamy najpierw na 125 stopni, a potem stopniowo zwiększamy temperaturę do 175 stopni. Pieczemy w sumie 60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto jeszcze na kilka minut, a potem otwieramy piekarnik i jeszcze przez chwilę trzymamy je w środku.
Gdy ciasto ostygnie przekrawamy je nożem na pół i smarujemy każdą z części czekoladą (tabliczkę czekolady rozpuszczamy w mleku sojowym) oraz posypujemy obficie migdałami. Z wierzchu również polewamy czekoladą i ozdabiamy bakaliami.
Smacznego!
to będą święta!!!
OdpowiedzUsuń