Składniki:
- po 0,5 kg pełnoziarnistej mąki pszennej i orkiszowej
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- pół filiżanki słodu (ja wzięłam orkiszowy)
- pół filiżanki Muscovado (nierafinowany cukier z trzciny cukrowej)
- 2 opakowania przyprawy do pierników (bez dodatku cukru i wzmacniaczy smaku)
- 4 łyżki kakao lub karobu
- pół filiżanki nierafinowanego oleju rzepakowego
- 400 ml (ok. dwie szklanki) niesłodzonego mleka sojowego
Przygotowanie:
W misce mieszamy najpierw suche składniki, a potem dodajemy mokre. Ciasto wyrabiamy dłońmi, a następnie rozwałkowujemy i foremkami wycinamy wybrane kształty. Pieczemy kilka minut w temp. 180 stopni na termoobiegu.
Pierniki nie są zbyt słodkie, więc można je polać polewą czekoladową (przygotowujemy ją z tabliczki czekolady rozpuszczonej w pół filiżanki mleka sojowego) i przyozdobić bakaliami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz