sobota, 28 stycznia 2012

Tofu z warzywami

Proponuję szybkie wysokobiałkowe danie, idealne na kolację.
Kostkę świeżego tofu odsączamy z wody, kroimy w dużą kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju sezamowego (albo jakiegoś innego dobrego nierafinowanego oleju).
Warzywa: cukinię lub kapustę, paprykę i pora kroimy na kawałki i razem z pędami bambusa (można kupić w słoiczku, pasteryzowane), wyciśniętym ząbkiem czosnku i plastrem imbiru przyrządzamy sposobem nituke
Gdy warzywa będą w miarę miękkie zmniejszamy gaz i przyprawiamy sosem shoyu (1-2 łyżki w zależności od ilości warzyw). Dusimy jeszcze przez chwilę. 
Na koniec dodajemy tofu i mieszamy wszystkie składniki potrawy.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Gdzie mozna kupić oryginalne zdrowe tofu? dziekuje pozdrawiam,

    SR

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem czy można robić w ten sposób komuś reklamę, ale ogólnie jest takie tofu dostępne m.in. w sklepie Vita Natura na ul. Zeylanda w Poznaniu i też w niektórych marketach Piotr i Paweł

    OdpowiedzUsuń