Niedawno proponowałam ryż na sposób chiński, dziś będzie po indyjsku.
Potrawa jest bardzo prosta i przygotowanie jej zajmuje mało czasu. Składniki:
- marchew, brokuł, kalafior, zielony groszek, ząbek czosnku
- 2 szklanki ugotowanego pełnoziarnistego ryżu
- przyprawy
Różyczki brokuła i kalafiora tniemy na 4 części, marchew przekrawamy wzdłuż na pół a potem tniemy w talarki. Zielony groszek (lepszy będzie mrożony niż konserwowy, gdyż żywność puszkowana jest poddawana sterylizacji, co praktycznie pozbawia ją energii i wartości odżywczych) zalewamy wrzącą wodą, dodamy go dopiero pod koniec przyrządzania warzyw.
Przygotowujemy mieszankę przypraw:
po pół łyżeczki kurkumy, imbiru, kminku i słodkiej papryki mieszamy z 1 łyżeczką zmielonej kolendry, drobno połamanym liściem laurowym, 1/4 łyżeczki cynamonu i tyle samo kardamonu.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy najpierw czosnek, a potem przyprawy i krótko je podsmażamy. Następnie dodajemy warzywa i dusimy je na wolnym ogniu pod przykryciem dolewając łyżkę lub dwie wody, aby się nie przypaliły. Po ok. 20 minutach dodajemy ryż i zielony groszek, i jeszcze przez 10 minut dusimy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz