Proponuję danie przypominające w smaku potrawy kuchni chińskiej, w którym różne smaki i aromaty mieszają się ze sobą.
Składniki (porcja dla 2-3 osób):
- 2 szklanki ugotowanego pełnoziarnistego ryżu
- pół selera naciowego
- 1 czerwona papryka
- połówka świeżego ananasa
- 5cm kawałek pora
- mała cebula (lub ząbek czosnku)
- 2cm kawałek imbiru
- 10ml sosu tamari
Warzywa i ananasa kroimy na kawałki i wrzucamy do woka na rozgrzaną oliwę. Przyrządzamy je na sposób nituke - najpierw podsmażamy na większym ogniu, a następnie zmiejszamy płomień i przykrywamy. Warzywa mają się dusić w sosie własnym; po ok. 20 minutach powinny być miękkie. Dodajemy wtedy ryż, wyciśnięty imbir i podlewamy wszystko sosem tamari. Potrawkę dusimy jeszcze przez kilka minut pod przykryciem.
Podajemy z dodatkiem uprażonych na suchej patelni nasion słonecznika, sezamu lub orzechów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz