Kolejna propozycja na pożywny i bardzo smaczny obiad lub kolację: kotlety z pszenicy. Jeśli ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję i dobrze wysmażymy kotlety, możemy je również zabrać na drugie śniadanie lub lunch.
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanych ziaren pszenicy
- 2/3 szklanki zmielonych płatków owsianych (albo pszennych)
- 2 utarte ogórki kiszone
- kostka świeżego tofu (180g)
- sos tamari (10ml)
- natka pietruszki
- mąka z pełnoziarnistego ryżu (do obtaczania)
Wszystkie składniki mielimy w malakserze (albo za pomocą specjalnej końcówki miksera). Ciasto nie musi mieć jednolitej konsystencji (nic się nie stanie jeśli część ziaren pozostanie w całości) - ważne aby składniki dobrze się połączyły, tzn. ciasto powinno być gęste i klejące. Nabieramy ciasto łyżką i dłońmi formujemy kotlety, obtaczamy je w mące ryżowej i smażymy po kilka minut z każdej strony, aż się zarumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz