Ta potrawa znakomicie nadaje się dla wszystkich zapracowanych - można ją przechowywać przez 2-3 dni i pożywać na zimno albo odgrzewać w piekarniku.
Podstawowym składnikiem jest pełnoziarnisty ryż, opcjonalnie dodać można kaszę jaglaną. Ryż gotujemy w dwukrotnie większej ilości wody i z dodatkiem wodorostu wakame. Wartości odżywcze potrawy zwiększamy dodając warzywa - np. nieskrobiowe takie jak brokuł, por i cebula (zgodnie z jedną z zasad łączenia pokarmów dla łatwiejszego trawienia). Warzywa (proporcja warzyw do ryżu wynosi 1:4) podsmażamy na oliwie i dusimy przez 2-3 min. z łyżką sosu tamari, po czym wrzucamy do gotującego się ryżu. Po ugotowaniu i przestudzeniu ryżu formujemy z niego kulki i obtaczamy w uprażonych płatkach owsianych lub nasionach sezamu. Podpiekamy w piekarniku, aż się zarumienią. Podajemy z gomasio.
super! ;)))
OdpowiedzUsuń