Pyszne danie dla małych i dużych - o wiele smaczniejszy i zdrowszy od tradycyjnego (gotowanego na mleku) pudding z pełnoziarnistego ryżu.
Przygotowanie puddingu nie wymaga żadnej filozofii ;)
Zaczynamy od gotowania ryżu (na 1 szklankę bierzemy 2 szklanki wody). W międzyczasie przygotowujemy krem jabłkowo-gruszkowy według poniższego przepisu.
Składniki kremu:
- po pół kg jabłek i gruszek
- łyżka rodzynek
- starta skórka z połówki pomarańczy
- szczypta soli
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki ziarenek anyżu
- 2 łyżki uprażonych i posiekanych migdałów
- szklanka ekologicznego soku jabłkowego
Owoce obieramy i kroimy na kawałki albo trzemy na tarce, wkładamy do rondelka. Dodajemy sok, przyprawy i migdały. Gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu, a na sam koniec dodajemy skórkę pomarańczy.
Przygotowanie puddingu:
Ugotowany ryż miksujemy razem z kremem. Przed podaniem posypujemy cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz