poniedziałek, 14 marca 2011

Ciasto ze słodkiego ziemniaka - bez cukru, tłuszczu i białej mąki

Ostatnio stwierdziłam, że powinnam zacząć specjalizować się w ciastach. Ponieważ w przeciwieństwie do gotowania, pieczenie nie zawsze się udaje (trzeba jednak wiedzieć co z czym połączyć, żeby nie zrobiła się kluska zamiast ciasta) postanowiłam oprzeć się na przepisach eksperta, czyli Paula Pitchforda (z książki "Odżywianie dla zdrowia").
Pierwszy, który wypróbowałam przedstawiam poniżej. Dodam, że ciasto (jak na makrobiotyczny wypiek przystało) nie zawiera cukru, tłuszczu ani białej mąki. Zamiast cukru używamy naturalnego słodu, tłuszcz jest po prostu zbędny, a białą mąkę zastępujemy razową.
Ciasto ma wspaniały smak i sięgając po kolejny kawałek (doprawdy trudno poprzestać na jednym) nie musimy mieć żadnych wyrzutów sumienia - w końcu sięgamy po zdrowie!
Składniki ciasta:
  • filiżanka razowej mąki pszennej (typ 2000)
  • filiżanka mąki z pełnoziarnistego ryżu
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • po 1 łyżeczce kardamonu, suszonego startego imbiru i cynamonu
  • ćwierć filiżanki posiekanych i uprażonych orzechów włoskich
  • filiżanka naturalnego (tzn. niesłodzonego i nie z kartonu) soku jabłkowego
  • 3 filiżanki ugotowanych i zmiksowanych na papkę słodkich ziemniaków
  • łyżka stołowa słodu ryżowego albo słodu z trzciny cukrowej
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mieszamy suche składniki ciasta: mąkę pszenną, ryżową, przyprawy i orzechy. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto mikserem albo rękami - masa powinna mieć jednolitą konsystencję. Ciasto wykładamy na formę i pieczemy przez 1 godzinę. Wydajność przepisu to 8 porcji. Czas przygotowania ok. 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz