niedziela, 27 listopada 2011

Soczewica na gęsto

Świetny przepis, gdy mamy ochotę na jakiś wyraźny smak - dal z soczewicy.
Szklankę czerwonej lub zielonej soczewicy namaczamy na noc. Przed przystąpieniem do gotowania wodę odlewamy, a soczewicę dokładnie płuczemy.
Soczewicę wrzucamy do rondla z wrzącą wodą (2,5 szklanki), gdyby po zagotowaniu wystąpiła piana, zbieramy ją łyżką. Dodajemy liść laurowy, ziarenko ziela angielskiego i kawałek wodorostu wakame. Gotujemy na małym ogniu ok. godzinę. W międzyczasie podsmażamy na oliwie lub dobrym oleju zmiażdżony ząbek czosnku i drobno pokrojoną małą cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy mieszankę przypraw, na którą składa się:
- po pół łyżeczki kminu rzymskiego, zmielonej kolendry, kurkumy i imbiru
- po 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu i słodkiej papryki
Czosnek, cebulę i przyprawy dodajemy do soczewicy pod sam koniec gotowania razem z łyżką sosu sojowego tamari. Kilka minut podgotowujemy i gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz