Dziś podaję przepis, który można wypróbować jutro z samego rana.
Do przygotowania owsianki - doskonałego śniadania na coraz chłodniejsze dni - będziemy potrzebować:
- szklankę płatków owsianych(najlepiej, żeby nie były błyskawiczne, bo mają mniej wartości niż zwykłe, np. górskie)
- 2 szklanki wody
- po pół szklanki startego jabłka i pokrojonej w kostkę dyni
- garść rodzynek, orzechów lub migdałów
- cynamon
Jabłko i dynię prażymy na suchej patelni na małym ogniu, aż puszczą sok. Następnie dodajemy płatki owsiane i jeszcze przez moment wszystko razem prażymy, po czym zalewamy wrzątkiem, mieszamy i dorzucamy namoczone wcześniej i odsączone z wody rodzynki. Gotujemy na patelni pod przykryciem ok. 15 minut. Na sam koniec doprawiamy cynamonem i ewentualnie (gdy jest bardzo zimno) imbirem.
Smacznego!
owsianki uwielbiam ,,że tak się wyrażę u mnie owsianka to chleb powszedni
OdpowiedzUsuńU mnie też, na zmianę z jaglanką, zupą miso i kremami zbożowymi! Dobre śniadanko na dobry początek dnia:)
OdpowiedzUsuńtez tak myślę :)))
OdpowiedzUsuń