środa, 23 listopada 2011
Ciasto z dyni - super przepis na koniec sezonu (wegańskie, bez cukru, jaj i tłuszczu)
Przepis zaczerpnęłam od mistrza - Paula Pitchforda, autora "Odżywiania dla zdrowia".
Ciasto jest pyszne, zdrowe, bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Warto więc wykorzystać koniec sezonu na dynię i wypróbować przepis.
Oto dynia w kolejnej, nowej odsłonie:
- 1 dynia hokkaido (lub inna, ważne żeby była intensywna w smaku i słodka)
- szklanka mąki pszennej razowej
- szklanka mąki z pełnoziarnistego ryżu
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- po łyżeczce kardamonu, cynamonu i startego imbiru
- szklanka soku jabłkowego, wody lub mleka (owsianego, orkiszowego lub ryżowego)
opcjonalnie:
1/2 szklanki posiekanych i uprażonych orzechów, migdałów i nasion
- łyżka słodu lub miodu
albo
- pół tabliczki gorzkiej min. 70% czekolady na polewę
Dynię obieramy ze skórki, wydrążamy środek, resztę kroimy na kawałki średniej wielkości i gotujemy do miękkości na parze.
Następnie miksujemy na gładką masę. Do ciasta będziemy potrzebować dokładnie 3 szklanki takiej zmiksowanej dyni, resztę możemy wykorzystać do przygotowania zupy kremu z dyni lub dodać do porannej jaglanki lub owsianki.
W misce łączymy wszystkie składniki, aż powstanie jednorodna masa.
Wstawiamy na godzinę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (ja potrzymałam 10 minut dłużej i po wyłączeniu piekarnika zostawiłam ciasto jeszcze w środku na kilka godzin, ale przy otwartych drzwiczkach).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz