Oto kolejna propozycja z serii słodkich przysmaków, w których składzie znaleźć można wyłącznie wartościowe i zdrowe produkty, i których jedzenie można traktować "terapeutycznie", gdyż łączymy przyjemność jedzenia z dostarczaniem organizmowi energii i składników odżywczych budujących zdrowie.
Przepis zaczerpnęłam z książki "Odżywianie dla zdrowia", wygląda on następująco:
- 3 filiżanki płatków owsianych
- 2 filiżanki wrzącego soku jabłkowego
- pół filiżanki pełnoziarnistej mąki ryżowej
- pół filiżanki razowej mąki pszennej
- pół filiżanki posiekanych i uprażonych na suchej patelni migdałów (albo orzechów)
- pół filiżanki rodzynek
- 1 łyżka stołowa dobrego oleju (np. nierafinowanego sezamowego)
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli morskiej
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane prażymy na suchej patelni na złoty kolor, po czym wsypujemy do miski i zalewamy wrzącym sokiem. Odstawiamy na 5-10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Formujemy kulę ciasta, rozwałkowujemy je i wycinamy nożem albo foremką ciastka. Kładziemy je na blachę i pieczemy w temp. 180 stopni przez kilkanaście minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz