Potrawa ta jest nie do końca makrobiotyczna (z uwagi na użycie licznych przypraw), ale z pewnością zdrowa i oczywiście przepyszna!
Przepis pochodzi z książki "Odżywianie dla zdrowia" Paula Pitchforda. Składniki potrawy to:
- 1 poszatkowana cebula
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku
- 1/2 kg pokrojonych (w kostkę albo słupki) marchewek (mogą być ziemniaki)
- 1/2 kalafiora podzielonego na różyczki
- 1 filiżanka zielonego groszku
Przyprawy:
- 1 połamany liść laurowy
- 2,5 cm kłącza imbiru
- po 1/4 łyżeczki kurkumy i słodkiej papryki
- po łyżeczce kolendry, nasion kminu rzymskiego
- szczypta soli
Cebulę smażymy na oleju na złoty kolor, następnie dodajemy przyprawy i jeszcze przez chwilę podsmażamy. Wrzucamy warzywa i obsmażamy je przez 2-3 minuty, po czym wlewamy filiżankę gorącej wody (autor podaje, że zamiast wody można użyć mleko migdałowe). Warzywa dusimy na małym ogniu aż staną się miękkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz