wtorek, 1 lutego 2011

Kotlety gryczane

Gryka jest zbożem o charakterze skrajnie jin i obok prosa - jedynym zbożem o właściwościach alkalizujących. Najczęściej spożywa się ją pod postacią kaszy, rzadziej mąki (zob. przepis na naleśniki). Dziś podaję przepis na niecodzienne danie z gryki, którą zwykle podaje się w "towarzystwie" sosów lub z gulaszem itp.
Do przyrządzenia kotletów gryczanych użyjemy:
- 1 szklankę kaszy gryczanej

- po małym kawałku marchewki i selera
- 200g pieczarek
- małą cebulę
- olej do smażenia
- cząber i sos tamari do przyprawienia
- zmielone płatki owsiane, otręby albo grubo zmielona mąka razowa do obtaczania
Kaszę gotujemy ok. 20-25 minut w dwukrotnie większej ilości wody niż wynosi ilość kaszy. Razem z kaszą gotujemy pokrojone na małe kawałki warzywa. W międzyczasie myjemy pieczarki, drobno kroimy i podsmażamy na oleju razem z cebulą.
Gdy kasza będzie gotowa (cała woda powinna odparować) wrzucamy ją i pieczarki do malaksera i mielimy na jednolitą masę (można też spróbować tylko połączyć składniki w misce), przyprawiamy łyżeczką sosu tamari i łyżeczką cząbru. W zależności od konsystencji masy dodajemy do niej zmielonych płatków owsianych - tyle, aby dało się bez problemu uformować kotlety (ciasto nie powinno się zbytnio kleić). Obtaczamy je w otrębach albo grubo zmielonej razowej mące i smażymy na dobrym oleju.

Gryka jest jedną z nielicznych roślin, które uprawia się prawie bez użycia środków chemicznych z uwagi na jej dużą wrażliwość na większość stosowanych herbicydów i na brak rejestracji takich środków. Ponadto gryka nie wymaga stosowania chemicznej ochrony przed szkodnikami i chorobami. Nie ma więc konieczności kupowania ekologicznej kaszy gryczanej.
Co do właściwości zdrowotnych to jest ona cennym źródłem magnezu, krzemu i rutyny (bioflawonoid), a kiełki gryki zawierają wiele witamin, enzymów i chlorofilu. Rutyna chroni przed skutkami promieniowania różnego typu i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i włosowatych przyczyniając się do ich odnowy. Spożywanie gryki pomaga zmniejszyć ciśnienie krwi i zwiększyć ciśnienie obwodowe w kończynach, przeciwdziała powstawaniu hemoroidów, powoduje zahamowanie biegunki, a także wzmacnia i oczyszcza jelita. Gryka alkalizuje krew i poprawia apetyt. Zewnętrznie stosuje się ją na oparzenia, wypryski i w stanach zapalnych skóry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz