W centrach handlowych i marketach już nastąpiła zmiana dekoracji i asortymentu, a my zaczynamy kompletować bożonarodzeniowe dekoracje i powoli myślimy o prezentach. Stąd propozycja dania, które wniesie do naszych domów nieco świątecznej atmosfery.
Do przygotowania makrobiotycznej kutii będziemy potrzebować szklankę ziarna owsa, szklankę orkiszu lub dwie szklanki ziarna pszenicy, pół szklanki maku, pół szklanki suszonych (niesiarkowanych) śliwek, garść fig i orzechów (włoskich, laskowych).
Owies i orkisz (ew. pszenicę) gotujemy w 5 szklankach wody ok. 3 godzin, mak zalewamy na kilka godzin wrzątkiem, a potem dwukrotnie mielimy (można w młynku, ale dobry blender też się sprawdzi). Składniki mieszamy, dodajemy bakalie i gotujemy kilkanaście minut na małym ogniu, aż śliwki i figi zmiękną. Kutię można dosłodzić słodem, miodem, albo dodając uprażone jabłko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz