czwartek, 30 września 2010

Pomysł na smakowite śniadanie

Jak co wieczór planuję jutrzejszy jadłospis. W tym tygodniu na śniadanie jadaliśmy albo głównie kremy ze zbóż i owsiankę, więc czas na zmianę i jutro zrobimy makrobiotyczne naleśniki - bez mleka i jajek.
Ciasto przygotowujemy z mąki gryczanej (może być też kukurydziana, albo żytnia razowa z domieszką jednej albo drugiej) i letniej przegotowanej wody, proporcje najlepiej ustalić samemu.
Do przesianej mąki dolewamy powoli wody i mieszamy, ciasto powinno mieć konsystencję śmietany, nie może być zbyt gęste. Gotowe ciasto odstawiamy na 2 godziny - tyle czasu potrzeba aby ciasto dobrze się "związało". Wylewamy ciasto nabierką na rozgrzaną patelnię, lepiej aby naleśniki były małe, łatwiej je będzie przewrócić. Podajemy z musem (przepis można znaleźć pod zakładką Qulinaria - desery), polane słodem jęczmiennym, posypane cynamonem albo w wersji nie na słodko - z warzywami nituke.
Oczywiście naleśniki będą równie dobrze smakowały na obiad, kolację czy też jako deser.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz