niedziela, 29 lipca 2012

Krem z cukinii

Dostaliśmy ostatnio wyborne cukinie z przydomowego ogródka, których ilość przekraczała nasze możliwości konsumpcyjne. Na szczęście w jakimś czasopiśmie tzw. kobiecym trafiliśmy na przepis na zupę krem z cukinii, którego zmodyfikowaną wersję przedstawiam poniżej. Zupa, nie dość, że bardzo smakowita, to jeszcze pozwala na wykorzystanie "nadmiaru" cukinii (gdyby ktoś miał podobny kłopot;)


Na początek, na dnie dużego głębokiego rondla rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Następnie wrzucamy 2 pokrojone w kawałki papryki oraz jedną poszatkowaną cebulę. Podsmażamy przez chwilę, a następnie zmniejszamy ogień i dorzucamy 2 pokrojone w kawałki cukinie. Dusimy pod przykryciem dolewając nieco wody, aż warzywa rozgotują się. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, bazylią, solą morską i pieprzem.
Miksujemy na krem i natychmiast podajemy.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. pychotka, tak samo jak krem z marchewki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. właściwie wszystko można "skremować" ;)
    kremy to moje ulubione zupy, szczególnie zimą na śniadanie, ale latem jako chłodnik też są niczego sobie

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam krem z cukinii, to moja pierwsza zupa krem jaką kiedykolwiek robiłam. Ale z papryką jeszcze jej nie przyrządzałam - kolor wyszedł piękny. w ogóle uwielbiam zupy kremy, i jak Lacrimosa napisała - wszystko można skremować, poza tym takie zupy dają duże poczucie sytości.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  4. hahaha, teraz dopiero do mnie dotarło że Lacrimosa to Ty, czyli autorka bloga :)) wybacz faux pas, ale jestem tu nowa i się dopiero zapoznaję z Twoją stroną. :)
    Pozdrawiam raz jeszcze
    MF

    OdpowiedzUsuń