sobota, 22 października 2011

Kotlety z selera

Do przygotowania tego ekspresowego dania, znakomitego na obiad lub kolację, będziemy potrzebować następujące składniki (porcja dla 2 osób):
- 2 duże selery
- mąka z ryżu pełnoziarnistego
- sos tamari
- imbir
Seler obieramy, kroimy na średniej wielkości kawałki i gotujemy na parze do miękkości. Po przestudzeniu miksujemy na gładką masę dodając 2 łyżki sosu tamari i pół łyżeczki startego (lub suszonego) imbiru. Następnie dodajemy mąkę ryżową w takiej ilości, aby ciasto stało się w miarę gęste, i żeby można było w dłoniach uformować kotlet. Ciasto odstawiamy na kilka minut, aby mąka wchłonęła nadmiar wilgoci.
Kotleciki panierujemy delikatnie w mące ryżowej i smażymy na oliwie lub oleju sezamowym.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam wegetariańskie i wegańskie jedzenie. Kotleciki z selera jak najbardziej, te prezentują się smakowicie!

    OdpowiedzUsuń