piątek, 30 września 2011

Soczewica pod pierzynką:)

Znakomita zapiekanka z soczewicy i pieczarek "pod pierzynką" z warzywnego puree.
Sposób przygotowania:
Szklankę zielonej soczewicy namaczamy (wystarczy jedna lub dwie godziny). Następnie wodę odlewamy, soczewicę płuczemy i gotujemy godzinę w 2 szklankach wody z dodatkiem wodorostu kombu i liściem laurowym. W międzyczasie przygotowujemy pieczarki: kroimy je na kawałki i dusimy na małym ogniu z cebulką.
Warzywa: pół kalafiora, 2 ziemniaki i marchew gotujemy na parze, po czym miksujemy na puree dodając pół szklanki mleka sojowego lub zbożowego. Puree przyprawiamy odrobiną słodkiej, papryki, kurkumy, pieprzu i soli.
Gdy soczewica będzie miękka odcedzamy ją, dodajemy do pieczarek i dokładnie mieszamy oba składniki. Następnie wykładamy je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego cienką warstwą dobrego, nierafinowanego oleju i przykrywamy puree. Zapiekamy ok. 30 minut w temp. 180 stopni.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Wyprobowalam i naprawde mi smakowalo. Nie mialam tylko mleka, wiec dodalam do puree wody, w ktorej sie gotowaly warzywa na parze. Nastepnym razem sprobuje z mlekiem, bo pewnie jest jeszcze lepsze z mlekiem. Dziekuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń