Tempeh to produkt z fermentowanej soi pochodzący z Indonezji. Ma wyborny delikatny smak i można go przyrządzać na wiele sposobów oraz serwować jako tzw. danie główne, albo jako składnik potraw.
Tempeh jest bardzo odżywczy - zawartość białka wynosi 19,5%, posiada niski poziom tłuszczów nasyconych a wysoki nienasyconych, zawiera kwasy tłuszczowe omega 3. Z uwagi na to, tempeh jest doskonałym pokarmem dla osób wątłych i cierpiących na niedobory.
Pleśń, która powoduje rozkład soi ma właściwości antybiotyku i zwiększa odporność na infekcje. Tempeh wytwarzany w Indonezji jest też źródłem witaminy B12 (na Zachodzie warunki są zbyt sterylne, aby się ona wytworzyła).
Tempeh przed spożyciem trzeba poddać obróbce termicznej. Dzisiaj podaję przepis na tempeh smażony.
Tempeh kroimy w kawałki (jeśli wykorzystamy go potem jako składnik innego dania) albo w plastry, jeśli będziemy podawać jako osobne danie. Przygotowujemy zalewę z 1/2 filiżanki wody i 1/2 filiżanki cytryny, połowy łyżeczki soli morskiej, łyżeczki zmielonego kminku, łyżeczki curry, po 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry, suchego mielonego imbiru i świeżego utartego imbiru. Wszystkie składniki zalewy mieszamy dokładnie i polewamy nią tempeh. Zostawiamy na 15-20 minut, po czym odsączamy tempeh i smażymy go na dobrym oleju na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz