czwartek, 10 lutego 2011

Danie z czarnej fasoli

Czarna fasola jest doskonałym pokarmem na odbudowanie płynów Jin i krwi, korzystnie wpływa na nerki i funkcje rozrodcze, ma działanie moczopędne i łagodzi uderzenia gorąca w okresie menopauzy.
Pomysł na to danie pochodzi z książki "Odżywianie dla zdrowia" Paula Pitchforda. Ze swojej strony proponuję podanie fasoli razem z pełnoziarnistym ryżem.

Składniki potrawy to:
2 filiżanki czarnej fasoli
3,5 filiżanki wody
ćwiartka pokrojonej drobno cebuli
zmiażdżony ząbek czosnku
łyżeczka zmielonej kolendry
1,5 łyżeczki zmielonego kminku
łyżeczka oleju
pół łyżeczki soli morskiej
szczypta pieprzu kajeńskiego
sok z połówki cytryny
Fasolę wrzucamy do wody i gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. Cebulę, czosnek, kolendrę i kminek podsmażamy na oleju i dodajemy do gotującej się fasoli, dodajemy też sól, pieprz kajeński i sok z cytryny. Gdy fasola będzie miękka, odcedzamy ją i mieszamy z ugotowanym pełnoziarnistym ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz